Terapie florală Bach Email

Terapia florala Bach este o terapie de vindecare emotionala. Ea a fost descoperita la inceputul secolului XX de catre Edward Bach, un reputat medic bacteriolog si homeopat. Fiind in cautarea unui sistem terapeutic holistic, simplu de aplicat si natural, el a abandonat practica medicinii conventionale si s-a retras in mijlocul naturii pentru a descoperi cele 38 de remedii florale din terapia care ii poarta numele.

Remediile sunt preparate din flori ale unor plante prin extractie in apa, carora apoi li se adauga alcool pentru  conservare.Fiecare floare echilibreaza cate o stare emotionala incadrata in sapte grupe principale: frica, nehotarare, interes insuficient pentru prezent, singuratate, sensibilitate fata de influentele exterioare, dezamagire/disperare, grija exagerata pentru binele celor din jur.

De exemplu, unei persoane care are niste frici specifice: de masini, de medici, de anumite insecte, etc i se va recomanda extractul florii de Mimulus. Alteia, mereu nehotarata, care oscileaza intre doua alternative fara a sti ce sa aleaga, dar si fara sa intrebe pe altcineva ii va fi de folos remediul din floarea de Scleranthus. Pentru un soc suferit in urma unui accident, a pierderii cuiva drag se recomanda remediul numit Star of Bethleem si exemplele pot continua.

Aceasta terapie nu are efecte adverse sau contraindicatii si nu vindeca direct bolile fizice. Dr. Bach considera ca prin reglarea emotiilor cu ajutorul acestor extracte florale este tratata cauza subtila a bolii si in acest fel poate fi vindecat si corpul fizic.

Un alt aspect unic al acestei metode este rolul activ pe care pacientul il are in cadrul terapiei. Terapeutul care recomanda remediile florale este considerat un consultant, un educator care il ajuta pe pacient sa-si inteleaga emotiile si apoi sa le echilibreze cu remediile specifice.

Dupa ce i se explica in detaliu formula aleasa, pacientul are posibilitatea sa isi combine singur remediile in sticluta de tratament, care poate avea un numar de maxim 7 esente.Combinatia de remedii se administreaza in picaturi, dozele standard fiind de cate 4 picaturi de 4 ori pe zi.

Mesajul cel mai puternic pe care aceasta terapie il aduce in constiinta noastra este acela de autovindecare. Prin atingerea echilibrului fizic si psihic cu o metoda simpla si la indemana noastra, avem posibilitatea sa ne accesam adevarata natura- cea din spatele mastilor pe care ni le punem zilnic, sa ne cunoastem resurselor interioare si sa le folosim in concordanta cu scopul pentru care am venit pe acest pamant.

 
Notiuni Introductive Email

Terapiile alternative sunt metode de păstrare a sănătăţii şi de vindecare ce pornesc de la o perspectivă „holistică“ asupra lumii şi vieţii, intenţia declarată fiind aceea de a aborda simultan trupul şi sufletul.

Treptat acceptate de medicina alopată (medicină), terapiile alternative provin, în general, din filosofia şi cultura orientală, dar au fost dezvoltate şi în spaţiul cultural occidental.

„ Datorită confuziei create de-a lungul timpului de termenul “terapii alternative”, sugerând că aceste terapii sunt o alternativă la medicina alopată, acest termen devine depăşit, fiind din ce in ce mai putin utilizat. Termenul modern care îi ia locul este "terapii complementare", care defineşte, în principiu, acelaşi tip de terapii, dar plaseaza domeniul in zona sa firească, de terapii care sunt complementare terapiilor clasice alopate, însotiind, dinamizând, potenţand şi susţinand terapiile alopate.

În codul COR (Clasificarea ocupaţiilor în Romania) este adoptat termenul de terapie complementară, ocupaţia 322907 având numele de terapeut în terapii complementare.

Daca termenul de terapii complementare defineste un domeniu de terapii în marea lor majoritate tradiţionale, care nu substituie terapiile medicinii alopate sau a psihologiei , un concept din ce în ce mai utilizat este acela de “medicină integrată”, în care medicul generalist alături de medicii specialişti lucrează împreună cu psihologul, psihoterapeutul şi terapeutul în terapii complementare (uneori în acesta schema aparând şi preotul) fiind o abordare holistică.. ”
- Radu Bălănean, "Terapii Complementare Ecologice Aplicate în Managementul Stresului, Profilaxie şi Recuperare", Primul Congres European de Medicină Militară, Bucuresti, România, 2005.

Sursa: Wikipedia